Quantcast
Channel: Website feedback - Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Stichting en Vereniging het verschil

$
0
0

Stichting en Vereniging

Het grote verschil tussen een vereniging en een stichting is dat een stichting geen leden heeft. Het orgaan van de stichting is het bestuur en eventueel kan er een raad van toezicht in het leven worden geroepen.  De vereniging kent naast het bestuur ook een algemene vergadering, in welke vergadering alle leden een stem hebben. Bij de oprichting van een stichting of vereniging wordt geadviseerd om minimaal drie bestuurders te zoeken. 

 

Een vereniging is een rechtspersoon voor de Nederlandse wet. De rechten en plichten van een vereniging worden geregeld in het Burgerlijk Wetboek, boek 2, artikel 26 t/m 52.

Een vereniging wordt in het algemeen opgericht door bij de notaris hiervan een akte op te maken. Dit is niet noodzakelijk, maar zonder notaris heeft de vereniging beperkte rechtsbevoegdheid (de bestuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk, de vereniging kan geen registergoederen verkrijgen en geen erfgenaam zijn). Wanneer een vereniging bij de notaris opgericht is, zijn er ook statuten. Hierin staat ten minste het doel van de vereniging, de verplichtingen van de leden, het bijeenroepen van de algemene vergadering en het benoemen/ontslaan van de bestuurders. Verder laat de wet vaak ruimte over om andere zaken in de statuten vast te leggen.

Een vereniging heeft een doel dat nagestreefd wordt. Dit doel mag echter niet het verdelen van winst onder de leden zijn.

Een vereniging heeft leden. Dit zijn mensen die lid zijn van de vereniging omdat zij het doel steunen. De leden betalen meestal contributie om de vereniging draaiend te houden. Leden hebben invloed in het beleid van de vereniging via een algemene leden vergadering (ALV). Zo'n vergadering wordt minstens jaarlijks gehouden en elk lid is hiervoor uitgenodigd en stemgerechtigd. Bij een jaarlijkse ALV worden de afgelopen prestaties van het bestuur besproken en nieuwe plannen gepresenteerd en de financiën gecontroleerd (via een accountant of een kascommissie). Ook kan een ALV worden gehouden als er een bestuurswisseling is, als de statuten gewijzigd worden of als een bepaald aantal van de leden (afhankelijk van het daarover bepaalde in de statuten) een ALV wenst te houden. De ALV heeft alle bevoegdheden die niet door de wet of de statuten geregeld zijn.

Een vereniging heeft een bestuur. Het bestuur wordt vaak uit de leden gekozen en deze besturen en vertegenwoordigen de vereniging (in en buiten rechte). Zij zijn belast met de dagelijkse gang van zaken. Het bestuur bestaat (meestal) ten minste uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Verwant aan de vereniging zijn de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij.

 

Een stichting is een rechtspersoon en wordt opgericht bij notariële akte of testament, door één of meerdere natuurlijke of rechtspersonen. In de regel heeft een bestuur een voorzitter, secretaris en penningmeester.

 

In de statuten staan minstens vermeld:

  • de naam (waarvan het woord stichting deel dient uit te maken)
  • het doel
  • wijze van benoeming en ontslag van de bestuurders
  • de vestigingsgemeente in Nederland
  • de bestemming van het overschot na vereffening van de stichting in geval van ontbinding

 

Voor de wijziging van de statuten is een notariële akte vereist.

Zolang de stichting niet is ingeschreven in het handelsregister is elke bestuurder persoonlijk aansprakelijk. De stichting is zelfstandig drager van rechten en plichten. De bestuurders zijn niet aansprakelijk voor schulden van de stichting. Bestuurders van de stichting zijn ook niet in loondienst en vallen niet onder werknemersverzekeringen. De stichting kan wel werknemers in dienst hebben.

Tot ontbinding van de stichting wordt overgegaan indien dat volgens de statuten nodig is, als gevolg van een faillissement of door een besluit van de rechter.

 

Een stichting kent geen leden en is opgericht om met behulp van een bepaald vermogen een doel te realiseren. In de statuten staat vermeld welk doel dat is. Een stichting mag wel winst maken, maar de uitkering van de gemaakte winst is aan beperkingen onderworpen. Zo moeten de uitkeringen een ideële of sociale strekking hebben.

Om deze reden is de stichting, net als de vereniging, geen geëigende vorm om een onderneming te starten. Een stichting wordt meestal gebruikt bij een ideëel of sociaal doel.

 

Oprichtingsvereisten

Aansprakelijkheid

Belastingen

Sociale zekerheid

Continuïteit

 

Oprichtingsvereisten
Een stichting wordt opgericht bij notariële akte of testament. Een stichting kan door één of door meerdere personen worden opgericht. Onder personen kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen (bijvoorbeeld een BV) worden verstaan. De notariële akte bevat naast een verklaring van de oprichters dat de stichting in het leven wordt geroepen, ook de statuten van de stichting.

In de statuten moet staan:

  • de naam van de stichting, met het woord stichting als deel van de naam
  • het doel van de stichting
  • de wijze van benoeming en ontslag der bestuurders
  • de gemeente in Nederland waar de stichting haar zetel heeft
  • de bestemming van het overschot na vereffening van de stichting in geval van ontbinding

Gebruikelijk is dat de statuten naast bovenstaande punten regels bevatten over de organisatie en inrichting van de stichting. Voor wijziging van de statuten is eveneens een notariële akte vereist. De stichting moet worden ingeschreven in het handelsregister. Zolang dit niet is gebeurd, is iedere bestuurder privé aansprakelijk naast de stichting. Aangezien een stichting winst mag maken, kan zij dus wel degelijk een onderneming zijn.

  

Aansprakelijkheid
De stichting is een rechtspersoon en dus net als een natuurlijk persoon een zelfstandig drager van rechten en plichten. De bestuurders van een stichting zijn dus niet aansprakelijk voor schulden van de stichting. Als de stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting valt, zijn wel de anti-misbruikwetten van toepassing en kunnen bestuurders onder omstandigheden aansprakelijk worden gehouden

Belastingen
Stichtingen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting als zij een onderneming drijven. Er is sprake van een onderneming als er een min of meer duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid die door deelname aan het economisch verkeer winst beoogt te behalen.

Sociale zekerheid
De bestuurders van een stichting zijn in principe niet in loondienst van de stichting en vallen daarom niet onder de werknemersverzekeringen, hoewel honorering van het werk van bestuurders niet verboden is. Verder kunnen stichtingen wel werknemers in dienst hebben.

Continuïteit
Stichtingen kunnen onder meer in de volgende gevallen worden ontbonden:

  • op de wijze waarop de ontbinding in de statuten is geregeld
  • als gevolg van een faillissement
  • door de rechter 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Latest Images

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Two-tone SKX013 mod (38mm!)

Bloedvete

Bloedvete

Trending Articles


Afschrijving geld S.a.r.l. et Cie., S.C.A


Te koop: Kapweg 20 B, Kootwijkerbroek


Te koop: Akerstraat 27, Posterholt


wanneer heb je echt PH ?


Te koop: Rietkragge 36, Giethoorn


bootsloperij Het Harpje - door: Sloe Gin


De afkomst van Johannes Schuyer [Scheuer]? [Gezochte en onderzochte...


Ode Aan…| Afl. 16 – Melany Smith


halve stal, lease paard te huur (bijrijder)


pingpongtafel